De fleste som følger sånn noenlunde med vet at dagligvarekjeden REMA 1000 eies av Reitan-familien fra Trondheim. Da er det vel heller ingen bombe å røpe at REMA er et akronym for ”REitan MAt”. Men 1000?

REMA 1000

Reitanfamilien startet matvarebutikk i 1948, men den direkte forløperen til dagens REMA 1000 må sies å være ”REMI 500” (REitan MInipris med et vareutvalg på 500 artikler) som kom i 1979, inspirert av den tyske Aldi-kjeden.

Så økte vareutvalget, en vokal i navnet ble byttet, og snart het butikkene ”REMA 600”. I 1980 åpnet en REMA-butikk i Mo i Rana med tusen varer i utvalget. Dermed var veien banet for REMA 1000-navnet, som ble det offisielle navnet på kjeden fra 1981. Det hører også med til historien at Norges daværende dagligvarekonge, Stein Erik Hagen, trakk Reitan for retten fordi han mente navnet lignet for mye på Hagens egen RIMI-kjede. Saken endte med forlik, mot at REMA forpliktet seg til å bruke «etternavnet» 1000.

Kanskje kom Reitan ut av tellingen etter hvert – det ble i hvert fall slutt på å oppdatere navnet i takt med at hyllene fyltes og vareutvalget flerdoblet seg. Ikke at det gjør noe. Det enkle er som kjent ofte det beste.

Visste du forresten at ”colonialmajor” Odd Reitan har en fortid som popstjerne? I en periode trakterte han tangentene i trønderbandet Four Jets, en gjenganger på fordums Norsktoppen. Rai rai.

Relevant lesing