Hører du til dem som handler kjapt, trygt og billig i butikken med de grønne handlevognene? Da tror du kanskje at butikknavnet har noe med frukten (eller rettere sagt bæret) med samme navn å gjøre? Feil. Kiwi-kjeden ble startet i Hokksund i 1979 av Tor Kirkeng, Henning Kirkeng, og Svein Wike. Navnet satte de sammen av de to første bokstavene i etternavnene sine. I dag er KIWI-kjeden en del av NorgesGruppen.

KIWI

Dessuten: Den spiselige kiwien heter strengt tatt ikke kiwi. Den lyder navnet Actinidia deliciosa på latin og i Kina er den høytidelig utnevnt til nasjonalfrukt. Der kalles den Mihou tao eller Yang tao.

Tidlig på 1900-talet importerte flittige fruktdyrkere på New Zealand frø fra Kina for å dyrke den saftige frukten. De kalte den “Chinese gooseberry” – eller “kinesisk stikkelsbær” på norsk.

På 1950-tallet begynte man å eksportere deilighetene til USA. Dessverre uten suksess. Problemet var at dette hendte under den kalde krigen og “kinesiske stikkelsbær” ga amerikanske forbrukere skumle assosiasjoner til Mao Zedongs røde Kina. Markedsføringsnavnet var m.a.o. en katastrofe.

Fruktbonden Jack Turner fant løsningen. Han foreslo å kalle “stikkelsbæret” opp etter New Zealands nasjonalfugl, den snåle kiwi-strutsen som ikke kan fly. I motsetning til fuglen steg salget til værs, så navneendringen gjorde åpenbart susen. Egentlig skulle “Kiwi” være et beskyttet varemerke, men Turner og kollegene hans hadde det for travelt med fruktdyrking til at de fikk summet seg til å registrere navnet før det var for seint. Ordet var gått inn i dagligtalen og kunne ikke lenger reserveres som merkevarenavn på eksklusive bær/frukter fra New Zealand.

I dag er det Italia som er verdens største produsent av kiwi. Til Norge kom frukten første gang fra New Zealand på 1980-tallet.

Relevant lesing